piątek, 14 stycznia 2011

Otwieramy własny interes.

Otwieramy własny interes.

Autorem artykułu jest matrus2


W dzisiejszych czasach kapitalizmu - każdy może założyć działalność gospodarczą. Nie wszyscy jednak zdołają utrzymać firmę dłużej niż 2 lata. Dlaczego tak się dzieje? Jaki profil wybierają najczęściej ludzie?
Spośród wielu branż ludzie najczęściej decydują się otwierać własny sklep, kiosk, restaurację, pizzerię czy kebab. Dzieje się tak dlatego, że branże te nie wymagają dużej wiedzy z danego zakresu. Aby założyć własny sklepik, czy małą restaurację z pizzą na dowóz wystarczy wynająć odpowiedni lokal (bardzo ważna na tym etapie jest lokalizacja); wyremontować go; zakupić odpowiedni sprzęt; zatrudnić ludzi; zareklamować i wydawaćby się mogło, że są to najważniejsze etapy planowania działalności.
Niestety - rzeczywistość jest zupełnie inna. Przy takiej inwestycji trzeba najpierw rozpatrzyć za i przeciw, i jeżeli wtedu zdecydujemy się na otwarcie należy zadbać o kilka spraw:
1. Przedewszystkim trzeba skonstruować odpowiedni biznes plan. W moim przekonaniu jest to najważniejsze przedsięwzięcie całej inwestycji. Jeżeli założymy, że nasz profil to pizzeria gniezno to w takim biznesplanie trzeba wykazać każdą śrubkę, każdy kawałek sera - uwzględnić cenę mąki itp. Biznesplan proponuję wykonać na kilka lat w przód.
2. Odpowiednie środki finansowe - takie, aby pokryły początkowe wydatki związane z inwestycją, ale także te związane z zabezpieczeniem inwestycji tzw. rezerwy na nieprzewidziane straty, które mogą pojawić się w każdym momencie.
3. Misje, cel działania przedsiębiorstwa. Sprawa wydaje się dla niektórych błacha, ale odpowiednio sfornułowana misja pomoże zarówno nam, menadźerom, kucharzom podejmować często trudne decyzje, jak i sprzątaczkom i szeregowym pracownikom zrozumieć powód istnienia firmy.
Przy prowadzeniu interesu nie można powiedzieć, że to Klient jest najważniejszy. Dlatego, że wszystkie aspekty są bardzo ważne - nasi pracownicy też są równie ważni. No przecież jak nie będzie wypłaty to nikomu nie będzie się chciało pracować i co zatym idzie jakość podawanych dań, czy pizz może być gorsza.
Podsumowując często dzieje się tak, że otwierając taką działalnośc jak pizzeria Gniezno nie zważamy na wyżej wymienione punkt, a liczymy na łud szczęścia. Nie wspomniałem tutaj o takich rzeczach jak wyróżnianie na tle konkurencji lub przygotowania odpowiedniej oferty dlatego, że priorytetem na samym starcie powinno być utrzymanie na rynku.
---

Artykuł pochodzi z serwisu http://artelis.pl/

2 komentarze:

  1. Początki bywają trudne. Trzeba oswoić się z regularnie wystawianymi dokumentami jak faktury vat czy deklaracje vat 7. Z czasem na szczęście wchodzi to w krew. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli otwierasz własny biznes to pamiętaj, że trzeba zająć się od razu prowadzeniem księgowości. Najlepiej to zadanie powierzyć takiej firmie jak https://wzpartners.pl/oferta/uslugi-ksiegowe/ . Oni mają wieloletnie doświadczenie, obsługują firmy kompleksowo i to bez względu na branżę wykonywanej działalności.

    OdpowiedzUsuń